Willen begrijpen waarom een dier iets doet

Als dierverzorgster ben ik van kleins af aan opgegroeid in een liefdevol dierenparadijs met honden, katten, vogels en ratten. Daar is mijn reis naar de functie van huisdiergedragsdeskundige begonnen. Na veel praktijkervaring met huisdieren op MBO dierverzorgingsniveau aan het Clusius College Alkmaar ben ik doorgestroomd naar de HAS: HBO Toegepaste Biologie in het mooie Den Bosch. Want ik moest écht eerst weten waarom en hoe een dier doet wat het doet…tessa-van-heumen

In die jaren heb ik veel ervaring en kennis op gedaan over gedrag van huisdieren, training van honden, over dierwelzijn en diergezondheid. Maar ook over de kracht van de band tussen mens en dier. Toen ik na tien jaar nog steeds niets anders wilde dan bezig zijn met diergedrag, werd het een serieuze zaak om mijn dromen waar te maken: mensen en hun huisdieren helpen om samen een goed leven te hebben en elkaar (nog) beter te begrijpen.

Vertaalslag naar de praktijk

Daarom heb ik in Sint Niklaas, België het tweejarige postgraduaat Toegepast Diergedrag gevolgd (HBO niveau). Hier werd ik klaargestoomd om als diergedragstherapeut voor honden, katten en konijnen aan de slag te gaan. Geweldig genoten en ontzettend veel geleerd van de beste (inter)nationale sprekers die ik mij had kunnen wensen. In die tijd ben ik ook begonnen met mijn stage bij de Hondenacademie: hond en eigenaar helpen één team te worden door middel van goed onderbouwde en positieve lessen – dat was precies wat ik wilde!

“Op deze manier kan ik mijn kennis en ervaring delen en geniet ik volop van alle enthousiaste hondeneigenaren en hun lieve honden”

Met mijn eigen Diergedragspraktijk De Aard van het Beestje www.deaardvanhetbeestje.nl help ik huisdiereigenaren in allerlei situaties met het (probleem)gedrag van hun hond, kat of konijn. Dit doe ik door middel van veel persoonlijke aandacht, uitgebreide analyses en consulten, maar ook leuke workshops en informatieve lezingen. langwerpig-logo-aard-van-het-beestje

Veelzijdig met dieren en hun gedrag bezig

Van werk in de dierverzorging, voeding, training, hondendagopvang en uitlaatservice tot les geven bij De Hondenacademie: ik haal ontzettend veel voldoening uit mijn veelzijdige en dankbare werk. Daarnaast ben ik ook trainer/bioloog bij Apemanagement en instructeur bij Dutch Cell Dogs, waar we asielhonden en gedetineerden samen leren te werken. En in mijn vrije tijd ben ik graag bezig met het trainen en genieten met mijn hond Meggie!

Tessa van Heumen, Instructeur De Hondenacademie Waalwijk / Tilburg